Verzinken

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Verzinken is dé manier om een stalen voorwerp te beschermen tegen roest. Zink roest zelf namelijk niet. Bovendien komt zink overal, omdat het object erin ondergedompeld wordt, of een verzinker het met een speciale 'verfspuit' aanbrengt.

Topbescherming

Zink heeft nog een heel duidelijk voordeel: de zink- en staalmoleculen vermengen zich een beetje als ze met elkaar in aanraking komen. Met andere woorden: het zink dringt licht door in het staal. De zinkmoleculen oefenen ook aantrekkingskracht op elkaar uit. Een kras in de zinklaag sluit daardoor vanzelf weer. Het staal wordt dus altijd beschermd, zelfs bij een kleine beschadiging. Er zijn verschillende manieren om een object te verzinken: thermisch verzinken (ook wel volbadverzinken), elektrolytisch verzinken en schooperen.

Thermisch verzinken

Als eerste voeren verzinkers enkele voorbereidingen uit zodat het staal schoon is. Vervolgens wordt het te verzinken voorwerp via een hijskraan in een zinkbad gedompeld. Zink glanst en de producten komen dan ook glimmend uit het bad. Het is echter niet te voorkomen dat het product uiteindelijk doffer wordt. Bovendien is de laag zink door het dompelproces relatief dik en kunnen druppels zink op het object achterblijven. Bij een verzinkerij ondergaat elk product dezelfde behandeling en per dag komen er duizenden kilo's staal voorbij.

Elektrolytisch verzinken

Ook bij elektrolytisch verzinken ondergaan de stalen objecten een dompelbad, maar een bad gevuld met een zure vloeistof in plaats van zink. Aan een kant van het bad hangt een klomp zink waar stroom op wordt gezet. De te verzinken producten zijn geaard. De stroom gaat van het zink via de zure vloeistof naar de objecten en neemt in dit proces zinkmoleculen mee. De zinkmoleculen hechten zich aan het object en creëren een zinklaag. Elektrolytisch verzinken levert een mooie, maar dunne zinklaag op.

Schooperen

Schooperen is het handmatig aanbrengen van gesmolten zink op staal met behulp van een speciaal werktuig dat te vergelijken is met een verfspuit. Een manier die niet kan garanderen dat elke oppervlakte van een zinklaag wordt voorzien, maar die wel ruimte openlaat voor specifieke keuzes hierin. Een dompelbad doet dat uiteraard niet.

Dit product is toegevoegd op donderdag 8 december '11

Gerelateerde items

Extrusie

Aluminium buisprofielen komen voor in de meest uiteenlopende en ingewikkelde vormen. De stang die aan de voorkant van een zonnescherm zit, is daar...

Plaatwerk

In de metaal bewerkende wereld wordt veel gebruik gemaakt van plaatwerk. Wat is dat en hoe werkt het vragen veel mensen zich af. Waarom plaatmateriaal...