Moffelen

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Om met de deur in huis te vallen: het uitharden van een laklaag in een oven. Dat is moffelen. Omdat er diverse soorten verf- en laksystemen zijn, die allemaal hun eigen manier van uitharden vereisen, is moffelen een verzamelnaam voor het onder hoge temperatuur uitharden van lak en verf in een zogeheten moffeloven.

Tweecomponentenverf

Verf die met een verfspuit wordt aangebracht (natlak), kan één of twee componenten bevatten. Verf die bestaat uit één component is de bekendste variant waarmee bijvoorbeeld kozijnen worden geschilderd. Tweecomponentenverf is een combinatie van verf en verharder, waardoor de verf sneller opdroogt en uithardt. Een manier om dit versnelde proces te activeren, is het verwarmen van de verf. Dat gebeurt door het nog natte, geverfde object in een oven van circa 90 graden Celsius te plaatsen: moffelen. Omdat het om vrij hoge temperaturen gaat, worden moffeltechnieken meer toegepast op metalen dan op houten objecten.

Poedercoaten

Een andere moffeltechniek is poedercoaten. In principe is dit het aanbrengen van gemalen, gekleurd plastic op een voorwerp. Het plastic smelt in een moffeloven tot een egale laag. Poedercoaten gebeurt bij een veel hogere temperatuur dan het uitharden van tweecomponentenverf: ongeveer 180 graden Celsius. Bovendien blijft de coating niet vanzelf op het object zitten; daarvoor moet het elektrisch geladen zijn. Het object zelf wordt geaard, zodat het de plastic laag aantrekt als een magneet. Voor metalen voorwerpen is dit een prima mogelijkheid. Metaal geleidt elektriciteit goed en kan tegen de hitte van de oven. Goed om in het achterhoofd te houden: wie geïnteresseerd is in poedercoating, moet rekening houden met het feit dat de te poedercoaten voorwerpen meestal aan een ketting worden gehangen. Dat het product kan worden opgehangen, is dus een vereiste.

Dit product is toegevoegd op woensdag 22 augustus '12

Gerelateerde items

Plaatwerk

In de metaal bewerkende wereld wordt veel gebruik gemaakt van plaatwerk. Wat is dat en hoe werkt het vragen veel mensen zich af. Waarom plaatmateriaal...

Metaal zagen op het scherpst van de snede

Zagen is een van de manieren waarop metaal bewerkt kan worden. Voor een optimaal resultaat zijn kwalitatief hoogwaardige machines onontbeerlijk....