Roesten

In de categorie: Index >> Eigenschappen

Enerzijds wordt er alles uit de kast getrokken om de vorming ervan tegen te gaan, anderzijds heeft het ook een duidelijke esthetische meerwaarde en wordt het onderste uit de kan gehaald om het juist wel te creëren. Roest: een geval apart.

Wat is roest?

Wat in de volksmond roest wordt genoemd, heet eigenlijk oxidatie. Het is het ontstaan van een laag roodbruine ijzeroxidemoleculen wanneer ijzer met zuurstof en water in aanraking komt. Dit is de bekendste vorm, maar ook andere metalen zoals aluminium, zink, chroom, koper en messing gaan een oxidatieproces in, zij het met een ander effect. Denk aan een doffe laag (zink en chroom), een zwarte aanslag (aluminium) en groene verkleuring (koper). Een groot verschil met de bekende roodbruine roestlaag op ijzer, is dat ijzer vérroest en dus slijt. Vandaar dat er op ijzer vaak enkele lagen verf worden aangebracht. Bij de andere materialen zorgt de bovenste laag oxidatie ervoor dat de rest niet verder oxideert.

Roest toepassen met cortenstaal

Tegenwoordig wordt roest ook steeds vaker ingezet voor het esthetische effect. Denk aan tuinornamenten, kunstobjecten en zelfs kilometers geluidsscherm. Deze voorwerpen worden vervaardigd uit een speciale metaalsoort: cortenstaal. Alleen de bovenste laag van cortenstaal oxideert, dan stopt het oxidatieproces zodat het metaal niet doorroest.

Roestvast staal

Tot slot bestaat er nog een oplossing voor wie roest wil vermijden: roestvast staal (RVS). In de volksmond wordt dit vaak roestvrij staal genoemd, maar technisch gezien is dit niet helemaal juist. Dit metaal is een legering en dus vermengd met metaalsoorten die moeilijk roesten, zoals chroom. Belangrijk om te onthouden, is dat roestvast staal niet onaantastbaar is voor roest. Bij verkeerd gebruik of in de verkeerde omstandigheden slaat ook RVS oranjerood uit.

Dit product is toegevoegd op woensdag 22 augustus '12

Gerelateerde items

Roesten

Enerzijds wordt er alles uit de kast getrokken om de vorming ervan tegen te gaan, anderzijds heeft het ook een duidelijke esthetische meerwaarde en...