SPOTLIGHT-WALL

I amsterdam

I amsterdam

Bloemen en vlinders op het kerkhof

Bloemen en vlinders op het kerkhof

Monument Titus Brandsma

Monument Titus Brandsma

De Ideeënfabriek Uden

De Ideeënfabriek Uden

MOTI Museum of the Image

MOTI Museum of the Image

Kunstwerk 'Spoorzone' Mill

Kunstwerk 'Spoorzone' Mill

Canada 1812

Canada 1812

Digitable, innovatie in de bouwwereld

Digitable, innovatie in de bouwwereld

Kunstwerk VNG

Kunstwerk VNG

'Feng Shui'-design

'Feng Shui'-design

Kunst voor aan de muur

Kunst voor aan de muur

Een goede relatie

Een goede relatie

Moeslands carnaval

Moeslands carnaval

De Berm: wuivende grashalmen

De Berm: wuivende grashalmen

Fotopunt WipeOut

Fotopunt WipeOut

ROC Veghel

ROC Veghel

Kunstwerk

Kunstwerk "De Berk" in Beek en Donk

'Feng Shui'-design

Op het moment dat verzorgingstehuis Laarstaete in Lelystad aan een opknapbeurt toe was is dat op een bijzondere manier aangepakt. De bewoners leken welhaast in een kantoorpand te zijn ondergebracht en voelden zich over het algemeen maar weinig thuis in hun eigen huis.

Interieurarchitect Jan Detz uit Nijmegen (link) heeft dit probleem opgepakt en met behulp van 'Feng Shui'-technieken een heel nieuw interieur ontworpen.

Voor velen van ons zal Feng Shui wellicht wat onbegrijpelijk overkomen. Maar uiteindelijk is het niets anders dan dat je, door na te denken over hoe je de dingen ontwerpt en uitvoert, bereikt dat de mensen die dagelijks in het interieur vertoeven zich comfortabel voelen. Wie wil dat nu niet.

Een belangrijk knelpunt in het gebouw was een open ruimte aan de achterzijde tussen het linker en rechter deel. Deze ruimte voelde van binnenuit aan als een gat. Dat geeft geen gevoel van geborgenheid en daar moest dus iets aan gedaan worden. Er is een prachtig ontwerp gemaakt van een gestileerde boom, ingevuld met geperforeerde staalplaat. Het geheel doet denken aan glas in lood, maar dan helemaal van staal. De afwerking in diverse grijstinten geeft een kalm en mooi beeld.

Door de locatie en afmeting van het werk ontstond er echter wel een probleem. Het geheel moest geconstrueerd worden op een manier die veilig en duurzaam is maar tegelijk niet de integriteit van het kunstwerk aantast. Met andere woorden: de oplossing die een constructiebureau in eerste instantie had uitgedacht met dikke steunbalken en dwarsverbanden haalde het hele werk als het ware onderuit. Met de door ons uitgedachte manier van opbouwen bleek het wel mogelijk dit te verwezenlijken. Iets wat de ontwerper bijzonder kon waarderen.

Het uiteindelijk lokaal geproduceerde werk helpt mee om de bewoners van Laarstaete het huiselijke en geborgen gevoel te geven wat Jan Detz heeft nagestreefd. Een mooi Feng Shui resultaat.

Kunstwerk Kunstwerk Kunstwerk Kunstwerk Kunstwerk

Dit product is toegevoegd op maandag 8 april '13