Blauwstaal

In de categorie: Index >> Materiaalsoorten

Blauwstaal of warmgewalst staal is populair in designontwerpen en toepassingen in de interieurbouw. Over het staal ligt een laagje, de zogeheten walshuid, dat een warme, blauwachtige gloed creëert. Een bijzonder materiaal dat op bijzondere manieren wordt toegepast.

Wat is blauwstaal?

Er zijn verschillende manieren om staalplaat (de basis van blauwstaal) te produceren. Al deze manieren hebben één fase gemeen: het platwalsen van een massa staal. Dit gebeurt in een hoogovenfabriek met staal dat een hoge temperatuur heeft, wat warmgewalste staalplaat oplevert. Maar ook staal op kamertemperatuur laat zich platwalsen, met koudgewalst staal als resultaat. Welke manier het beste is, is afhankelijk van de materiaaleigenschappen die de uiteindelijke staalplaat moet hebben.

Walshuid

Het verschil tussen koud- en warmgewalste staalplaat is een laagje dat alleen de laatste variant heeft. Deze laag heet de walshuid en creëert een blauwachtige, warme gloed. Deze gloed is overigens niet te beïnvloeden, omdat hij ontstaat tijdens een ononderbroken, industrieel proces. Grillig, met kleurverloop, of met een kleur die bijna zwart, duidelijk blauw of zelfs helemaal niet blauw is! Binnenhuisarchitecten en designers roemen het gevoel van 'puur, echt materiaal' dat blauwstaal oproept. Vaak wordt het gecombineerd met materialen als RVS, hout of natuursteen.

Bewerkingen

Blauwstaal is alleen verkrijgbaar als plaatmateriaal. De walshuid beschadigt door handelingen als lassen of slijpen. Minder destructieve bewerkingen kunnen wel. Door het materiaal bijvoorbeeld in te wrijven met bijenwas ontstaat een glans. En in principe laat blauwstaal zich ook transparant poedercoaten, maar daarbij moet worden opgemerkt dat de coating niet goed hecht. Een optie dus voor wie het uiterlijk van blauwstaal wil benadrukken, maar de beschermende eigenschappen van poedercoating niet nodig heeft. Het feit dat blauwstaal zich niet optimaal laat bewerken en dus beschermen, heeft als gevolg dat het materiaal niet toegepast kan worden op plekken waar het lijdt. Als achterwand van een keuken of vloerbedekking is het niet geschikt. Maar als behang, kastdeur, baliebekleding en dergelijke doet blauwstaal prima dienst.

Dit product is toegevoegd op donderdag 8 december '11

Gerelateerde items

Cortenstaal

Natuurlijk, authentiek, eerlijk, rauw. Eigenschappen van materialen die tegenwoordig bijzonder gewaardeerd worden. Cortenstaal is een materiaal wat...

Roestvast staal

Harry Brearley ontdekte het in het begin van de vorige eeuw toen hij onderzoek deed voor de wapenindustrie: RVS, ook wel inox. De term staat eigenlijk...