Het had zo mooi kunnen zijn

Het theater in mijn woonplaats heeft het afgelopen jaar een gigantische uitbreiding ondergaan. Met de nieuwe evenementenzaal en het sfeervolle restaurant is het uitgegroeid tot een podium voor theater en evenementen. Het imposante pand maakt indruk, zowel wat de buitenkant als het interieur betreft. Bij dat interieur ben ik ook nog even betrokken geweest. Ik vermoed alleen dat door de vele communicatieschijven de uitvoering toch anders heeft uitgepakt.

Waarom ik in de beginfase betrokken was, kwam zo. Een interieurbouwer waar ik veel mee samenwerk mocht een offerte opstellen. Om de opdracht goed in kaart te brengen, had hij veel contact met de architect. Meedenken is namelijk een van zijn sterkste punten. De architect wilde met metaal werken, maar wel een warme uitstraling realiseren. Blauwstaal was daarop het antwoord. Het heeft vlammen en bepaalde schakeringen, waardoor het toch een natuurlijk gevoel geeft. Belangrijk, want het zou een beeldbepalend element worden in het interieur. Op verzoek van de interieurbouwer dacht ik mee over de uitvoering en heb een staal gemaakt: iedereen vond het prachtig en de architect was dik tevreden. Uiteindelijk sleepte de interieurbouwer de opdracht binnen.

Wat er toen gebeurde: er werd gekozen voor een ander metaalverwerkend bedrijf. De interieurbouwer was daar niet blij mee, maar het werd van hogerhand bepaald; het bedrijf is sponsor van het theater- en evenementencomplex. Natuurlijk vond ik het heel erg jammer, want het was zo'n project om trots op te zijn, maar ik begreep wel dat ze die sponsor niet wilden passeren. Pech voor mij.

De open dag: ik stond met m’n neus vooraan, benieuwd naar het eindresultaat. Wat is dit nou? Dit is niet de uitstraling die de architect zo belangrijk vond! In plaats van echt blauwstaal is warmgewalst staalplaat gebruikt. Het lijkt erop, maar is zeker niet hetzelfde. Ook de bewerking is anders: blauwstaal behandel je met een speciale olie, niet met de blanke coating die er nu op aangebracht is. Het eindproduct ziet eruit als een stuk plastic. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest? Zo ook de afwerking: de wanden zouden gelast worden voor vloeiende overgangen, maar het zijn aan elkaar geplakte stroken. Ik begrijp niet dat zo’n schitterend project met een duidelijke visie van de architect, zo opgeleverd kan worden. Het had zo mooi kunnen zijn.

Ruis in het communicatieproces

Er zal geen bezoeker minder om komen, dat begrijp ik ook wel. Maar wat mij intrigeert is hoe dat soort processen nou eigenlijk verlopen. Hoe komt het dat het eindresultaat zo anders is dan wat oorspronkelijk de bedoeling was? Ik vermoed dat in bovenstaand voorbeeld de communicatie over veel te veel schijven is verlopen. Blauwstaal? Ach, warmgewalst plaatstaal is bijna hetzelfde, en veel goedkoper. Olie? Een coating is veel praktischer. Zo zie je dat het eindresultaat wordt beïnvloed door de manier waarop partijen deelnemen aan het proces. Het metaalverwerkende bedrijf is niet betrokken geweest bij het voortraject, met als gevolg een afwijkend product.

Ik loop wel vaker tegen dit soort problemen aan; hoe maak ik mijn klanten duidelijk dat materialen die ogenschijnlijk hetzelfde zijn, zo'n ander effect hebben? Communicatie is ook hier weer het toverwoord. Doorvragen, voorbeelden laten zien, stalen maken, proeven doen: het is een hele belangrijke fase in een project. Daarbij is het essentieel alle aspecten mee te nemen in de overweging en niet te focussen op bijvoorbeeld alleen de prijs of de techniek. Want dan worden bijna altijd appels met peren vergeleken.

Terug naar mijn voorbeeld: er is net het verkeerde materiaal gebruikt en net niet de goede afwerking gekozen. Dat is net zoiets als een Rolls Royce bestellen en een Opel geleverd krijgen. Wees bewust van de keuzes die in het proces gemaakt worden, want het heeft vaak meer invloed op het eindresultaat dan je van tevoren kunt overzien. Voorkom dat je achteraf moet zeggen: het had zo mooi kunnen zijn…

Wil jij het proces van een bepaald project wel eens van meerdere kanten belichten? Neem dan gerust contact met me op, het is mijn passie te denken in oplossingen.

Dit blog is toegevoegd op vrijdag 14 februari '14