Een draai geven aan metaal

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Draaien is een verspaningstechniek, waarbij het metaal op een draaibank wordt bewerkt. Het materiaal draait rond en voert de snijbeweging uit, doordat de beitel in een bepaalde richting beweegt. Er zijn allerlei vormen van draaien, zoals langsdraaien, dwarsdraaien, steken, profieldraaien, conusdraaien en kopieerdraaien.

Metaaldraaibank

De draaibank bestaat uit een gietijzeren gestel of geraamte. Door een elektromotor wordt via een v-snaar de klauwplaat, die op de hoofdas wordt bevestigd, aangedreven. In de support worden de beitels voor het draaiwerk vastgezet. Dit beitelsupport kan zowel handmatig als automatisch over een zwaluwstaartbed worden voortbewogen. Aan het uiteinde van de draaibank zit de 'losse kop', waarin een vast of meedraaiend center kan worden geplaatst. Ook een boorkop of een boor met grotere diameter kunnen hier worden vastgeklemd.

Schroefdraad snijden

Op een metaaldraaibank kan ook schroefdraad worden gesneden. Het gebruik van verschillende tandwielverhoudingen zorgt voor de diverse soorten schroefdraad. Op het Europese vasteland is de Metrische draad de meest voorkomende schroefdraad.

Dit product is toegevoegd op woensdag 10 juni '15

Gerelateerde items

Metaal, wat is dat eigenlijk?

Regelmatig krijgen wij de vraag: "Jullie zitten in de metaal, maar hebben jullie ook roestvrij staal?" Terwijl roestvrij staal ook gewoon een metaal...

Een naadloos resultaat door buigen en zetten

Metaal buigen en metaal zetten zijn vormen van metaalbewerking die de nodige aandacht vergen. Het voordeel van beide methodes is dat ze lasnaden vermijden....