Een draai geven aan metaal

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Draaien is een verspaningstechniek, waarbij het metaal op een draaibank wordt bewerkt. Het materiaal draait rond en voert de snijbeweging uit, doordat de beitel in een bepaalde richting beweegt. Er zijn allerlei vormen van draaien, zoals langsdraaien, dwarsdraaien, steken, profieldraaien, conusdraaien en kopieerdraaien.

Metaaldraaibank

De draaibank bestaat uit een gietijzeren gestel of geraamte. Door een elektromotor wordt via een v-snaar de klauwplaat, die op de hoofdas wordt bevestigd, aangedreven. In de support worden de beitels voor het draaiwerk vastgezet. Dit beitelsupport kan zowel handmatig als automatisch over een zwaluwstaartbed worden voortbewogen. Aan het uiteinde van de draaibank zit de 'losse kop', waarin een vast of meedraaiend center kan worden geplaatst. Ook een boorkop of een boor met grotere diameter kunnen hier worden vastgeklemd.

Schroefdraad snijden

Op een metaaldraaibank kan ook schroefdraad worden gesneden. Het gebruik van verschillende tandwielverhoudingen zorgt voor de diverse soorten schroefdraad. Op het Europese vasteland is de Metrische draad de meest voorkomende schroefdraad.

Dit product is toegevoegd op woensdag 10 juni '15

Gerelateerde items

Plaatwerk

In de metaal bewerkende wereld wordt veel gebruik gemaakt van plaatwerk. Wat is dat en hoe werkt het vragen veel mensen zich af. Waarom plaatmateriaal...

Extrusie

Aluminium buisprofielen komen voor in de meest uiteenlopende en ingewikkelde vormen. De stang die aan de voorkant van een zonnescherm zit, is daar...