Metaal lassen, je kunt er een boek over schrijven!

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Metaal lassen is een veelzijdig onderwerp, waar al veel over geschreven is. Op deze plek houden we het graag kort, daarom de belangrijkste wetenswaardigheden op een rijtje.

Verbinden van materialen

Lassen is het verbinden van materialen door druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht. Het materiaal dat wordt toegevoegd heeft (ongeveer) dezelfde samenstelling. Door het lassen ontstaat er een continuïteit tussen de delen die verbonden worden. Anders dan bij solderen, smelt bij lassen niet alleen het toevoegmateriaal, maar ook het materiaal van het werkstuk. In de loop der jaren zijn er verschillende lasprocessen ontwikkeld, met allemaal hun eigen kenmerken en toepassingsgebied. Denk daarbij aan booglassen, elektrisch weerstandlassen, autogeen lassen, druklassen en bundellassen.

Lasbare materialen

Door de snelle technologische ontwikkelingen binnen de laswereld kunnen inmiddels enorm veel materialen gelast worden. Een hele belangrijke voorwaarde is echter dat het materiaal smeltbaar is. Niet-smeltbare materialen, zoals thermoharde kunststoffen, komen daarom niet in aanmerking. Toch is er meer mogelijk dan menigeen denkt, want zelfs keramiek en hout blijken lasbaar te zijn. En onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk ongelijke materialen aaneen te lassen.

Voordelen lasverbindingen

Lasverbindingen zijn sterk, licht en stijf en bovendien goedkoper en sneller (geautomatiseerd) te realiseren dan andere verbindingstechnieken, zoals bout- en klinkverbindingen. Ook ten opzichte van lijmen heeft lassen een voordeel, omdat het geen droogtijd behoeft. De gladde oppervlakken zijn gezien de stromingsweerstand een pluspunt voor de binnenkant van pijpen. In de farmaceutische en levensmiddelenindustrie wordt dit voordeel vooral gewaardeerd vanwege hygiëne. Ten slotte zijn lasverbindingen bestand tegen hoge temperaturen en hebben ze een goede krachtoverdracht, waardoor geen verzwakking van de constructie optreedt.

Enkele nadelen

Een nadeel van een lasverbinding kan zijn dat deze niet demonteerbaar is. Daarbij treedt bij het lasproces een structuurverandering op van de gelaste materialen, wat een verandering in de mechanische eigenschappen van het materiaal veroorzaakt. De sterke opwarming en afkoeling kan bovendien krimp en daardoor vervorming als gevolg hebben. Tijdens het lassen komen hitte, rook, spatten en slak vrij, wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid.

Dit product is toegevoegd op woensdag 10 juni '15

Gerelateerde items

Moffelen

Om met de deur in huis te vallen: het uitharden van een laklaag in een oven. Dat is moffelen. Omdat er diverse soorten verf- en laksystemen zijn,...

Verzinken

Verzinken is dé manier om een stalen voorwerp te beschermen tegen roest. Zink roest zelf namelijk niet. Bovendien komt zink overal, omdat het object...