Plaatwerk

In de categorie: Index >> Bewerkingen

In de metaal bewerkende wereld wordt veel gebruik gemaakt van plaatwerk. Wat is dat en hoe werkt het vragen veel mensen zich af. Waarom plaatmateriaal en niet andere keuzes. Een toelichting op de mogelijkheden.

Metaal is in veel vormen te krijgen. Er zijn buizen, kokers, platte strippen, hoekvormige profielen, T-vormige profielen, U-vormige profielen en nog veel meer. Maar dus ook platen. Staalplaat is letterlijk wat de naam doet vermoeden. Platte, rechthoekige platen van staal, RVS of aluminium bijvoorbeeld. Deze platen kennen verschillende afmetingen qua lengte en breedte en zijn uiteraard ook in allerlei diktes te krijgen. Veelgebruikte materiaaldiktes lopen uiteen van 0,75 tot 10 mm aan toe. Om van plaat een product te maken zijn speciale machines nodig, specifiek ontworpen om plaat te bewerken. Vandaar ook dat er veel metaal bedrijven zijn die zich uitsluitend specialiseren in plaatwerk.

Voorbeelden van machines die bedoeld zijn voor plaatbewerking zijn: lasersnijmachines, pons-nibbel machines, uithoekers, guillotinescharen, zwenkbuigmachines en kantbanken. Met behulp van dit soort machines kunnen metaalplaten bewerkt worden op een manier die vergelijkbaar is met hoe u thuis van een velletje papier van alles kunt maken. Dat is ook gelijk de reden waarom plaatwerk zo veel gebruikt wordt. Bijna alles wat met knippen en vouwen uit een papiertje gemaakt kan worden, kan ook in staalplaat gemaakt worden.

Rol een blaadje papier op en je hebt een ronde buis, vouw hem vier keer en je hebt een vierkante koker. Knip uit het velletje op de hoeken een vierkantje, vouw de zijkanten omhoog en je hebt een doosje. Als je een papiertje tussen twee steuntjes neerlegt dan zal het buigen. Vouw je er een "muizentrappetje" van dan blijft die ineens wel liggen en wordt zelfs heel sterk. Deze twee principes, bijna alles is van plaat te maken en het wordt heel sterk, geven dat dit een zo veel gebruikte productie methode is.

Natuurlijk zijn er beperkingen. Afmetingen van machines en gereedschappen kennen grenzen. Er moet aan bepaalde minimum waarden worden voldaan. Behandelingen die gewenst zijn voor de oppervlakte kunnen bepalend zijn voor de mogelijkheden, enzovoorts. Maar dat soort zaken is altijd een kwestie van advies vragen aan de vakman.

Voor u is van belang dat u uw fantasie de vrije loop kunt laten. Over wanneer iets niet mogelijk is kunnen we dan altijd nog wel praten.

Dit product is toegevoegd op woensdag 29 mei '13

Gerelateerde items

Moffelen

Om met de deur in huis te vallen: het uitharden van een laklaag in een oven. Dat is moffelen. Omdat er diverse soorten verf- en laksystemen zijn,...

Plaatwerk

In de metaal bewerkende wereld wordt veel gebruik gemaakt van plaatwerk. Wat is dat en hoe werkt het vragen veel mensen zich af. Waarom plaatmateriaal...