Lassen

In de categorie: Index >> Bewerkingen

"Een mooie las mag best gezien worden" en "jullie moeten het wel zo maken dat je de lassen niet ziet". Twee tegenstrijdige uitspraken die we veel horen in de dagelijkse praktijk. Wat is dat nu precies, lassen?

Wanneer metalen onderdelen met elkaar moeten worden verbonden dan kan dat op veel manieren. Maar het meest gebruikt is nog steeds lassen. Lassen is het verbinden van metalen door middel van warmte of druk waardoor het materiaal in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht. Vervolgens kan er dan eventueel nog metaal van gelijkwaardige kwaliteit worden toegevoegd. Hierdoor ontstaat een permanente verbinding die in sommige gevallen zelfs sterker is dan het oorspronkelijke materiaal. Er zijn al sporen van processen die aan deze definitie voldoen aangetroffen in de 5e eeuw voor Christus. Lassen bestaat dus al heel erg lang. Hedendaagse lasprocessen maken vrijwel altijd gebruik van elektriciteit.

Er bestaan letterlijk tientallen verschillende lasprocessen. Deze zijn allemaal bedacht om specifieke problemen op te lossen. Oorspronkelijk ging het er om snellere en betere technieken te vinden dan bijvoorbeeld klinknagelen. Later werden lasprocessen bedacht die bedoeld waren om bepaalde producten te maken of om aan specifieke eisen te kunnen voldoen. Elk van deze lasmethoden vraagt aparte machines, werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen uiterlijk. Bekende en veelgebruikte lastechnieken zijn MIG lassen, TIG lassen, electrode lassen, stiftlassen, puntlassen en autogeen lassen. Maar zoals gezegd er zijn er nog veel meer.

Vanuit design oogpunt is het dus ook niet te zeggen of een bepaalde lastechniek altijd geschikt is. Er zijn ontwerpen waarbij het gezochte resultaat industrieel en ruw moet aanvoelen. Hierbij kunnen lassen in het zicht gehouden en dik aangezet worden. Bij andere producten kan het juist zijn dat lassen op een niet zichtbare plaats moeten worden aangebracht of achteraf helemaal weggeslepen en geschuurd moeten worden. Het kan ook een oplossing zijn om een lasje wel te laten zien maar die dan zo klein en strak mogelijk te houden. Advies vragen is voor de ontwerper hierin toch het devies.

De foto's bij dit artikel laten zien hoe enorm het verschil in uitstraling kan zijn wanneer er voor een bepaalde techniek wordt gekozen.

Lassen (1)Lassen (2)Lassen (3)Lassen (4)Lassen (5)

Dit product is toegevoegd op maandag 8 april '13

Gerelateerde items

Metaal zagen op het scherpst van de snede

Zagen is een van de manieren waarop metaal bewerkt kan worden. Voor een optimaal resultaat zijn kwalitatief hoogwaardige machines onontbeerlijk....

Metaal lassen, je kunt er een boek over schrijven!

Metaal lassen is een veelzijdig onderwerp, waar al veel over geschreven is. Op deze plek houden we het graag kort, daarom de belangrijkste wetenswaardigheden...