Extrusie

In de categorie: Index >> Bewerkingen

Aluminium buisprofielen komen voor in de meest uiteenlopende en ingewikkelde vormen. De stang die aan de voorkant van een zonnescherm zit, is daar een goed voorbeeld van. De doorsnede van zo'n buis ziet er complex uit. De techniek om dit soort profielen te vervaardigen, heet extrusie.

Wat is extrusie?

Alleen specialistische bedrijven extruderen aluminium. Hierbij zijn de materiaaleigenschappen van het materiaal een belangrijk aspect. Warm aluminium is vergelijkbaar met klei en laat zich gemakkelijk vervormen. Eenmaal afgekoeld, blijft de nieuwe vorm behouden.

De eerste stap bij extruderen is het maken van een zogeheten extrusiemal. Hiervoor wordt een blok staal gebruikt waarin de vorm is uitgespaard van het gewenste aluminium profiel. Dan is het zaak om een blok aluminium achter de mal in een extrusiemachine te plaatsen en te verwarmen. De machine perst vervolgens het kneedbare aluminium onder hoge druk dóór de extrusiemal, waardoor er één lang aluminium profiel ontstaat. Dit profiel kan een paar honderd meter lang zijn en wordt op de juiste lengte afgezaagd.

Dure aangelegenheid

Het fabriceren van de extrusiemal op zich vraagt de nodige aandacht (en kosten) en is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Buiten het feit dat er een grote hoeveelheid staal nodig is, komt het aanbrengen van de vorm voor het aluminium profiel erg nauw. Duur materieel en deskundige, ervaren vakmensen zijn essentieel. Daarnaast moet de extrusiemachine voor iedere opdracht opnieuw ingesteld worden en vraagt elke opdracht om een nieuwe mal. Bovendien kan de machine niet gestopt worden als het persen is begonnen. Extruderen is dus alleen interessant als het gaat om een grote hoeveelheid aluminium profielen.

Dit product is toegevoegd op donderdag 8 december '11

Gerelateerde items

Extrusie

Aluminium buisprofielen komen voor in de meest uiteenlopende en ingewikkelde vormen. De stang die aan de voorkant van een zonnescherm zit, is daar...

Metaal, wat is dat eigenlijk?

Regelmatig krijgen wij de vraag: "Jullie zitten in de metaal, maar hebben jullie ook roestvrij staal?" Terwijl roestvrij staal ook gewoon een metaal...