Cortenstaal

In de categorie: Index >> Materiaalsoorten

Natuurlijk, authentiek, eerlijk, rauw. Eigenschappen van materialen die tegenwoordig bijzonder gewaardeerd worden. Cortenstaal is een materiaal wat om die redenen veel wordt toegepast. Het is het materiaal wat we allemaal kennen van de geroeste kunstwerken die tegenwoordig nogal eens te vinden zijn. Maar nu ook langs een heel stuk van de A2 als geluidscherm.

Cortenstaal roest weliswaar aan de oppervlakte maar het zal toch niet snel doorroesten. Dit komt door de samenstelling van de legering, ofwel het mengsel van verschillende metalen waarvan het gemaakt is. Roest is een chemische reactie van het metaal met de zuurstof in de lucht. Het laagje wat ontstaat door die reactie noemen we ijzeroxide, in de volksmond roest. Bij cortenstaal is die roestlaag zo dicht dat zuurstof niet meer bij het metaal kan komen wat er onder zit. Daardoor wordt het roestproces dus enorm vertraagd. Onder bepaalde omstandigheden kan het wel zo zijn dat het roesten toch doorgaat. Vaak heeft dat te maken met verkeerde keuzes bij de constructie. Iets waar dus vooraf over moet worden nagedacht.

Cortenstaal is al rond 1930 in Amerika uitgevonden. Men zocht toen een materiaal wat onderhoudsarm en toch heel sterk is. Bijvoorbeeld voor de bouw van bruggen die dan niet geschilderd zouden hoeven worden. De naam van het materiaal is hier ook van afgeleid. Cor(rosion resistant) Ten(sile).

Dit product is toegevoegd op maandag 4 maart '13

Gerelateerde items

Blauwstaal

Blauwstaal of warmgewalst staal is populair in designontwerpen en toepassingen in de interieurbouw. Over het staal ligt een laagje, de zogeheten walshuid,...

Cortenstaal

Natuurlijk, authentiek, eerlijk, rauw. Eigenschappen van materialen die tegenwoordig bijzonder gewaardeerd worden. Cortenstaal is een materiaal wat...