Ontwerpen

Ontwerpen is niet meer wat het is geweest. Wat vroeger een ambachtelijk of zelfs cultureel vakgebied leek, blijkt in de 21e eeuw te zijn uitgegroeid tot een gedemocratiseerde discipline in het centrum van de moderne maatschappij. Met een wildgroei aan stijlen, ideeën, opvattingen en methoden maakt het fenomeen ontwerpen nu deel uit van het bombardement van beeldvorming om ons heen. Door gebruik te maken van de huidige technologie kan iedereen ontwerpen.

Computerprogramma's helpen ons om bijna alles te visualiseren wat we kunnen bedenken, wat betekent dat gebrek aan vakmanschap niet langer een probleem is, maar gebrek aan ideeën wél. En dus gaat het bij echt ontwerpen tegenwoordig niet meer zozeer om handen vuilmaken, als wel om anders denken. Het zal dus steeds moeilijker worden om een originele aanpak te vinden. De grenzen tussen disciplines als mode, kunst, fotografie, architectuur en reclame worden ook vager. Omdat deze disciplines niet langer scherp omlijnd zijn, kan er kruisbestuiving plaatsvinden. Kunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, mode en techniek, alles overlapt en is niet meer begrenst.

Maar deze ontwikkeling brengt wel weer een ander probleem met zich mee. Omdat mensen uit verschillende disciplines nu ontwerpen produceren, zijn de uitvoerende disciplines steeds meer gedwongen om te kijken naar de haalbaarheid van die ontwerpen. Daarom moet een technisch bedrijf als Metaalplan in staat zijn om mee te gaan in deze ontwikkelingen. Ook de "techneut" van tegenwoordig kan zich niet meer verschuilen in zijn vakgebied en zal de overlapping van disciplines moeten omarmen om mee te kunnen blijven doen. Daarom zal de maakindustrie zich opnieuw moeten uitvinden. In plaats van uitvoeren wat is bedacht, zal zij moeten bedenken hoe het kan worden uitgevoerd. Dat is een wezenlijk ander rol.

Bron: introductie van de reizende tentoonstelling "Graphic Detour" MOTI museum Breda 2011, door curator Erik Kessels

Ontwerpen (1)Ontwerpen (2)

Dit blog is toegevoegd op maandag 2 juni '14